dissabte, 29 d’abril del 2023

PER MÉS INRI

Suposo que hauria de ser Per a més INRI  però com que l’he trobada documentada de les dues maneres, poso la que fonèticament he dit i sentit  tota la vida, és a dir, sense la a. Crec que ja quasi s’ha perdut aquesta expressió. La paraula INRI és un acrònim de Iesus Nazarenus Rex Iudeorum. Vol dir: Jesús de Natzaret Rei dels Jueus i és el cartellet que Ponç Pilat va fer posar a dalt de la Creu de Jesucrist.

En aquest país sempre es passa d’un extrem a l’altre. Hem passat del rosari diari de quan anava a ca les monges a un desconeixement total del significat de les festes religioses per part de molts fills d’aquelles generacions a qui van empatxar de rosaris, misses, novenes i confessió setmanal. Però això ja és un altre tema.

I què vol dir aquesta expressió?  Doncs té el sentit de a més a més, per acabar-ho d’adobar. Es diu en un sentit negatiu: alguna cosa ja anava malament i per més inri passa alguna cosa que encara l’empitjora. M’ha agradat aquest exemple del DIEC ja que veiem claríssim el seu sentit: La tarda que plovia vaig relliscar i, per a més inri, vaig anar a parar damunt d’un toll d’aigua.



6 comentaris:

  1. Molt ben explicat!!! De segur que molt de jovent no la coneixen aquesta expressió. Carme

    ResponElimina
  2. mangelana54@gmail.com1 de maig del 2023, a les 19:49

    Moltes expressions de les que tu en fas esment, les noves generacions no les saben! Per això fas bona feina Neus

    ResponElimina
    Respostes
    1. I veig que, en general, els agrada de saber-les!. Doncs seguirem!

      Elimina
  3. Lluís Maria Barceló Casas1 de maig del 2023, a les 20:38

    El català està bastant fotut. I PER MÉS INRI, moltes d'aquestes expressions estan desapareixent. Cal posar-hi remei.

    ResponElimina