diumenge, 3 de juliol del 2022

ON TANCA, AQUEST?

Aquesta expressió sí que ja no l’he sentida mai més des dels anys 50 o 60 del segle passat. Ens hem de situar a Alforja, per Sant Miquel, diada de la Festa Major. Hi havia un munt de balls i actes festius. El jovent anava de poble en poble i recordo que venien molts forasters - especialment nois- a passar els dos o tres dies de la Festa Major. Llavors de cotxes i de motos no n’hi havia gaires i de transport públic, poc, només el cotxe de línia i poc sovint.

Quan veien algú que no coneixien i que havia vingut de Festa Major per veure si trobaven algun noi o alguna noia que els fes peça, la gent del poble es preguntava:I aquest on tanca? És a dir, volien saber en quina casa del poble vivia (on tancava) durant els dies de festa. Ja podeu veure que ni pensions ni hotels ni fondes. Senzillament la gent de fora tancava en alguna casa que, per parentiu o coneixença, els acollia durant aquests dies.




6 comentaris:

  1. No l'he sentida. Podria ser una expressió generacional, d'aquelles que són moda un temps entre uns parlants i desapareixen.

    ResponElimina
  2. L'expressió no em sona però tampoc m' és desconeguda. La situació sí i tant ! Anar de festa major a l'Espluga i estar-nos a casa d'alguna tieta

    ResponElimina
  3. Uii a Alforja sii que l'he sentida i diria que actualment la gent més gran encara la diu.
    Com que sempre es belluga gent nova, tothom vol saber on tanca!

    ResponElimina